Å planlegge en læringsarena betyr at man må ta noen pedagogiske valg. Jeg ønsker at elevene både skal ha plass til samarbeid og til å kunne arbeide i ro. Det synes jeg løses ved å lage gruppekjøkken. Dette er et kjøkken med plass til 12 , maksimalt 14 elever.

Utgangspunktet var rommet på ca 75 m2. Det er ganske store vinduer på vegg A og vegg B. Rommet har tre dører, døra på veggen på høyre fører ut til en gang og toalett og er rommets hovedinngang. Døra på vegg C fører til et lager med fryser og videre inn til vaskerommet. Der er det vasker for håndvask. Døra på veggen nederst er inn til kunst og håndverk.

På langveggen (vegg A) ble det plass til tre identiske grupper. Grunnen til at gruppene er speilvendt for hverandre er å skape den flotte «bakebenken». Den er 2 meter lang og 120 cm bred. Her kan minst 4 elever, kanskje også 6 elever arbeide med baking. De kan enten arbeide alene eller sammen. Hvis jeg skulle arbeidet på dette kjøkkenet selv ville jeg ønsket at denne benken var i tre. På samme måte som «bakerne» var samlet, valgte jeg å samle de to-tre som skulle lage hovedrett, og de som skulle lage dessert.

I området nederst til venstre var det planlagt hev og senkbar innredning. I det åpne arealet midt i rommet kom spisebordene. Det ble ikke planlagt tradisjonelt kateter, men de to brune skuffeseksjonene på vegg C er tiltenkt lærer og det ble hengt Smartboard på veggen over.

Og sånn ble det.

Alle de tre gruppene har likt antall skap og skuffer. Gruppene må innredes helt likt. Det betyr at i øverste skuff ved siden av komfyren skal inneholde det samme på alle gruppene. Det skal være minst mulig i hver skuff/hvert skap. Da er den enkelt for elevene å legge ting tilbake. Det er lurt å feste et lite foto av innholdet på utsiden av skuffer og skap. Da er det enkelt å finne fram både for elevene og for andre brukere av kjøkkenet. Arbeidsredskaper kan merkes med fargekode (en liten dråpe Bengalack holder) for hver gruppe. Det bidrar til god orden.

I høyre bildekant ses matskap og kjøleskap. Jeg synes det var praktisk at elevene hentet matvarer selv, derfor var det flere enheter av for eksempel tørrvarer i skapet.

Alt av arbeidsredskaper ligger i skuffer og skap i hvert gruppekjøkken. Ingen av overskapene hører til gruppene, men brukes til servise, glass og til matvarer (som glutenfritt).

Det er en vanlig komfyr og en innebygget stekeovn i hver gruppe. Det er viktig at komfyrene er veldig enkle å bruke. Det er også en fordel at både komfyrer og stekeovner er av samme merke slik at stekeplater kan brukes i alle stekeovnene.

Jeg er opptatt av at redskaper skal ligger så nær arbeidsplassen som mulig. Dette prinsippet bruker jeg også om jeg tegner kjøkken for privatpersoner.

Under vises bilder av noen av skuffene. Det er slike foto som kan festes på utsiden av skuffene.

Bilde av hev og senkbar innredning på kjøkken

Benkeplaten med oppvaskkum og komfyrtopp kan reguleres med en bryter som hever og senker den, og er dermed tilpasset rullestolbrukere.

Stekeovnen har sidehengslet dør. Det gjør det enkelt å ta brett ut av den.

Bildet viser en kjøkkenbenk med oppvaskkum og oppvaskmaskin

Det er en egen arbeidsplass med oppvaskkummer og oppvaskmaskin for glass, bestikk og servise. Alt spisebestikk oppbevares i skuffene til høyre. Alle drikkeglass og servise plasseres i overskap utenfor bildet til høyre.

Selv om mat-og helsefaget har veldig lite fokus på hjemmet som en arbeidsarena, så tenker jeg at utstyret eleven skal bruke må være gode eksempler for elevenes valg senere i livet. Jeg mener derfor at det er viktig at elevene lærer å bruke en helt vanlig oppvaskmaskin. Om programmet tar for lang tid før neste gruppe, kan man vurdere å sette inn to maskiner. Oppvaskmaskinen må ha skylling over 60 grader.

Skap til kluter og håndklær er på vaskerommet. Der er det også en arbeidsbenk der elever kan stå blant annet for å brette kluter og håndklær.

Her ser vi de høye skapene som er planlagt brukt til elevenes arbeidsbøker/-permer, lærebøker og til kokebøker osv. Dessuten spiseplassen og og man kan skimte smartboard på veggen og skuffeseksjonene under.

Ved forevisninger bruker faglærer bakebenken.

Publisert: 1. juli 2021